Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Nové trendy v interiérovom dizajne v roku 2024

Nové trendy v interiérovom dizajne v roku 2024

09.06.2024

Obrázok

Aktuálne sa v kurze interiérového dizajnu najmarkantnejšie prejavujú snahy o šetrnosť k životnému prostrediu, využívanie moderných technológií a dôraz na individualitu. Súčasná móda ponúka interiér kombinujúci funkčnosť s priestorom pre osobný rozvoj i re

Moderný dizajn interiéru by mal byť pohodlný a praktický

Pohodlie a praktickosť sú významnými faktormi definujúcimi domov. Nové trendy v interiérovom dizajne v roku 2024 kladú dôraz na zlepšenie života obyvateľov výberom vhodných materiálov, zariadenia a ich usporiadaním.

Praktický interiér bytu sa vyznačuje okrem iného aj tým, že na udržiavanie poriadku nepotrebujete veľa času. Naopak, vďaka účelovo použitému zariadeniu dokážete upratať rýchlo a jednoducho. Ďalšou charakteristikou je nadčasový dizajn, ktorý je navyše odolný a bude vyzerať dobre aj o niekoľko rokov. To zahŕňa aj univerzálnosť všetkých predmetov, ktoré spolu harmonicky ladia. Zároveň s meniacou sa módou nie je potrebné vymieňať dekoratívne prvky.

Tip: Aký nábytok vybrať do interiéru? Riaďte sa podľa podlahy

Inteligentné technológie prinášajú revolúciu v bývaní

V roku 2024 sa moderné technológie aj naďalej integrujú do domácností a zvyšujú komfort bývania. Od dizajnových trendov osvetlenia aktivovaného hlasom cez inteligentné kamery až po spravovanie domácnosti na diaľku riadené prostredníctvom umelej inteligencie. 

Všetky tieto inovácie výrazne uľahčujú každodenný život, zefektívňujú ho a umožňujú používateľom venovať sa viac tomu, čo považujú za skutočne dôležité.

Interiérové farby a materiály dominujúce v tomto roku

Ak si chcete zariadiť interiér v aktuálnych farbách, zamerajte sa na prírodné farby prelínajúce sa s rôznymi svetlými akcentmi. Vybrať si môžete zo zemitých tónov hnedej, okrovej, terakotovej, tlmenej zelenej a modrej. Kontrast potom zvýrazníte prostredníctvom kovových, medených alebo zlatých, oranžových či sýtočervených odtieňov. Neváhajte uplatniť túto pestrú paletu v dekoratívnych prvkoch i nábytku.

Čo sa týka materiálov, ktoré to v súčasnom interiérovom dizajne vyhrávajú, ide predovšetkým o prírodné, neošetrené drevo s priznanou štruktúrou. Rovnako sú populárne aj recyklované materiály, ako je sklo, kov či dokonca plast. Zrkadlové povrchy a chrómový nábytok sú aj v roku 2024 stále na vzostupe. Detaily, ktoré podčiarknu celkový dojem, sú napríklad tapety na vodnej báze alebo koberec vo vintage štýle.

Domácnosť rozžiaria broskyňové a marhuľové tóny 

Červenooranžové a oranžovožlté farby typické pre plody broskyne a marhule sú tým pravým, čo potrebujete na dizajnovanie moderného interiéru. Spoločnosť Pantone každý rok vyhlasuje farbu roka a zatiaľ čo minulý rok to bola odvážna Viva Magenta, tentokrát zvíťazil nežný odtieň nazvaný „Peach Fuzz“. Jemná oranžová vyžaruje teplo, pokoj a modernú eleganciu. 

Navyše sa dá ľahko spárovať s neutrálnymi a prírodnými zemitými farbami a je vhodná na textil, sklo, kúpeľňové a spálňové výrobky. Aby ste dosiahli živý kontrast, skombinujte ju so zelenou, fialovou alebo modrou.

Základné prvky prevládajúce v interiérovom dizajne v roku 2024

V roku 2024 interiérový dizajn vyzdvihuje najmä tieto trendy:

  • Udržateľnosť a ekologické riešenia - dôraz na energeticky úsporné spotrebiče, recyklované materiály a dlhodobé používanie každého prvku
  • Moderné technológie a inteligentná domácnosť – smart gadgety, automatizácia a hlasové ovládanie v súčasných interiéroch jednoducho nesmú chýbať 
  • Prírodné doplnky - živé rastliny, voda, drevo, kameň a ďalšie prírodné formy sú integrované priamo do interiéru, či už v podobe použitých materiálov, dekorácií alebo funkčného zariadenia 
  • Flexibilné priestory - multifunkčné priestory v domácnosti, ktoré sa dajú ľahko prispôsobiť rozličným potrebám, od kancelárie až po hosťovskú izbu
  • Dôraz na funkčný minimalizmus – modernému interiéru kraľuje jednoduchosť línií a tvarov, zameraných na funkčnosť a zároveň dodávajúcich priestoru charakter 

Čomu by ste sa v súčasnom interiéri mali radšej vyhnúť

Ak si chcete zariadiť bývanie v súčasnom štýle, určite sa vyhnite nasledovným antitrendom:

  • Prezdobenosť - nadmiera dekorácií a detailov je opakom minimalizmu a občas až strohej funkčnosti
  • Lesklé a plastové povrchy – nahraďte ich prírodnými materiálmi s matným alebo štruktúrovaným povrchom 
  • Tmavé, pochmúrne farby – zameňte ich za svetlé odtiene, ktoré vizuálne odľahčia a prevzdušnia priestor

Tip: Biela verzus čierna farba v interiéri. Aké sú ich výhody a nevýhody?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov