Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Viete, aké kritéria musí spĺňať stavebný pozemok?

Viete, aké kritéria musí spĺňať stavebný pozemok?

02.01.2019

Obrázok

Kúpa stavebného pozemku nepatrí práve k najjednoduchším záležitostiam a ľahko sa môže stať, že vás z nepremyslenej kúpy môže ešte poriadne dlho bolieť hlava. Aké kritéria musí spĺňať stavebný pozemok?

Zabudnite na ideálny pozemok

Napriek presviedčaniu realitného agenta o prednostiach stavebného pozemku, nezabudnite na to, že ideálny pozemok v mnohom pripomína ženu inšpektora Columba. Každý o ňom rozpráva, ale nikto ho nevidel. Ideálny pozemok skutočne neexistuje, pretože vždy sa nájde okolnosť, ktorá vás vráti nohami na zem. 

Svahovitý pozemok vám možno ponúkne nádherné výhľady na okolie a nekonečné možnosti nekonvenčných riešení pri úprave pozemku, ale aj vyššie výdavky za výkopové práce, manipuláciu so zeminou alebo za realizáciu zvýšených základových pásov. No a ak si už myslíte, že ste našli ideálny stavebný pozemok, ktorý má ideálnu rozlohu a vyhovujúcu orientáciu na svetové strany, z omylu vás vyvedie zistenie, že pozemok má komplikované možnosti pripojenia sa na inžinierske siete. 

Stanovte si priority

Ak sa teda chcete vyhnúť sklamaniu z nevhodnej kúpy stavebného pozemku, mali by ste si spoločne s partnerkou / partnerom sadnúť za spoločný stôl a najskôr si vybrať optimálny projekt rodinného domu. Túžite po prízemnom alebo po poschodovom dome? Bez ohľadu na to, ktorý dom uprednostníte, projekt rodinného domu do veľkej miery poukáže na to, aký pozemok bude vyhovovať vašim zámerom. Zastavaná plocha rodinného domu vám zároveň pomôže vopred vylúčiť pozemky s malou alebo naopak s veľkou výmerou, ktorú možno nedokážete naplno využiť.

Okrem toho bude dobré, keď si vytvoríte zoznam priorít, ktorým pokiaľ možno v čo najväčšej miere bude vyhovovať stavebný pozemok. Na zozname sa môže ocitnúť vybavenosť a estetickosť blízkeho okolia, prípadní susedia, možnosti pasívneho, či aktívneho oddychu a v neposlednom rade dopravná dostupnosť. Bude totiž podstatný rozdiel, či budete do práce cestovať 15 minút, alebo zostanete trčať v kolónach hodinu ráno a potom zasa hodinu večer. 

Samostatnou kapitolou je už spomenutá orientácia pozemku na svetové strany. Vďaka zrkadlovým katalógovým projektom rodinných domov to však už ani pri nevhodnej orientácii pozemku nemusíte celé zabaliť a váš rodinný dom môže byť osadený v súlade s konkrétnymi požiadavkami. Ani tým to však ešte celé nekončí. 

Vysporiadať sa musíte so skrytými nástrahami pozemku

O svahovitosti, rovinatosti alebo o nepravidelnosti pozemku sa môžete presvedčiť na vlastné oči. Pri kúpe pozemku si dávajte pozor predovšetkým na „skryté nástrahy“, ktoré môžu mať rôznu podobu. Prvou z nich sú nevysporiadané vlastnícke vzťahy a problémy s prístupovými cestami k pozemku, neukončené dedičské konania, plomby v katastri nehnuteľností, či ťarchy na pozemku. To všetko môže skomplikovať situáciu natoľko, že termín začatia výstavby rodinného domu bude skôr otázkou pre veštca, ako pre stavebnú firmu.

Medzi ďalšie nášľapné míny pozemku môžu patriť obmedzené kapacity inžinierskych sietí, či ochranné pásma stavieb a sietí. V takomto prípade nebudete môcť pre nedostatočnú kapacitu inžinierskych sietí pripojiť rodinný dom k elektrickej sieti, plynovodu, verejnému vodovodu alebo ku kanalizácii. Niektoré prípojky majú alternatívy, napr. pripojenie ku kanalizácii by ste teoreticky mohli nahradiť žumpou, no ani toto riešenie nemusí vždy sláviť úspech. Najmä vtedy, keď sa váš stavebný pozemok bude nachádzať napríklad v ochrannom pásme niektorého vodného zdroja.

Čo by ste teda mali urobiť, aby ste predišli spomínaným komplikáciám? Veľa sa pýtajte a detailne sa informujte. Realitného agenta, na obci, na stavebnom úrade, majiteľov susedných pozemkov a bokom nenechajte ani databázu katastra nehnuteľností.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov