Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Financovanie stavby rodinného domu. Aké máte možnosti?

Financovanie stavby rodinného domu. Aké máte možnosti?

01.04.2017

Obrázok

Pozemok je vybraný, takisto aj projekt domu, už chýbajú „len“ peniaze? Pre niekoho môže byť práve toto najväčším problémom. Ak uvažujete, ako financovať stavbu vášho nového rodinného domu, máme pre vás zopár tipov.

Málokto z nás má dnes k dispozícii dostatok ušetrených peňazí na to, aby sa mohol bez problémov pustiť do kúpy pozemku a výstavby rodinného domu. Akými spôsobmi teda môžete váš nový dom financovať, ak nemáte na účte dostatok voľných finančných prostriedkov?

Pomôcť môže Štátny fond rozvoja bývania

Úlohou ŠFRB je okrem iného aj podpora výstavby domov a bytov prostredníctvom poskytovania úverov. Nie každý má však nárok na takýto príspevok od štátu. Čo musíte spĺňať a ako presne úver od ŠFRB vlastne vyzerá?

●    Žiadateľmi musia byť manželia do veku 35 rokov,
●    úver od ŠFRB je poskytovaný na 20 rokov s 2 % úročením,
●    úver je určený na výstavbu menších domov do rozlohy 160 m2 podlahovej plochy,
●    úver je primárne určený pre mladé rodiny s nižšími príjmami,
●    ŠFRB môže poskytnúť úver do výšky 75 % rozpočtových nákladov alebo do maximálnej sumy 55 000 eur,
●    žiadosť musíte podať do 15. 1. kalendárneho roka,
●    na úver od ŠFRB nie je právny nárok.

Stará známa klasika – stavebné sporenia

Stavebné sporenia boli v minulosti veľmi populárne. Mohol za to fakt, že práve stavebné sporenie je dotované štátom vo forme každoročnej štátnej podpory. Princípom tohto typu sporenia je účelové sporenie, ktoré pozostáva z prijímania vkladov od účastníkov a z poskytovania úverov účastníkom.

Stavebné sporenie nájdete dnes prakticky vo všetkých našich najväčších bankách. Podmienky jednotlivých bánk a ďalšie informácie nájdete na ich webových stránkach.

Hypotéky, všade samé hypotéky

Hypotekárne úvery sú v súčasnosti jednoznačne najpopulárnejšou formou financovania kúpy či stavby nehnuteľnosti. Hypotéky sú poskytované na investície do nehnuteľností na území Slovenska a sú zaistené záložným právom k nehnuteľnosti. Hypotekárne úvery sú typickým bankovým produktom.


Ako získať hypotéku?

●    Pripravte si doklady. Veľa dokladov,
●    jednotlivé nevyhnutné doklady sa môžu líšiť od každej banky,
●    vo všeobecnosti si však pripravte: doklad o výške príjmu, stavebné povolenie, projektovú dokumentáciu, výpis z katastra nehnuteľností, položkový rozpočet stavby, znalecký posudok zastavovanej nehnuteľnosti,
●    základnou podmienkou získania hypotéky je zabezpečenie záložným právom na nehnuteľnosť,
●    splatnosť hypotekárneho úveru je 4 až 30 rokov. Čím dlhšie úver splácate, tým nižšie sú splátky. Optimálna dĺžka splácania je však 15 rokov.

Ešte donedávna banky poskytovali hypotekárne úvery až do výšky 100 %. Keďže však boli v posledných rokoch úrokové sadzby na hypotékach viac ako priaznivé, kvôli obavám o budúce splácanie zo strany dlžníkov, banky pristúpili k tomu, že dnes už získate hypotéku maximálne na 80 %, pričom zvyšných 20 % musíte zafinancovať z vlastných zdrojov alebo iným doplnkovým úverom.

V každom prípade však platí, že predtým, ako podpíšete hypotekárny úver v jednej banke, prezrite si ponuku všetkých bánk. To, že ste celý život v jednej konkrétnej banke ešte neznamená, že práve ona vám ponúkne tie najlepšie podmienky. Stretávajte sa s bankovými pracovníkmi, pýtajte sa a zisťujte si informácie.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov