Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Aj vy môžete ušetriť na stavbe domu. Poradíme vám, kde to bude rozumné

Aj vy môžete ušetriť na stavbe domu. Poradíme vám, kde to bude rozumné

12.08.2021

Obrázok

Ak ste sa rozhodli postaviť si svoj vysnívaný rodinný dom, určite by ste chceli vaše peniaze investovať najmä do vecí, ktoré skutočne potrebujete.

Aby na to nedoplatila celková kvalita stavby, poradíme vám v nasledujúcom článku, kde si to môžete dovoliť.

Zvoľte si tú správnu stavebnú firmu

Ešte skôr, ako začnete s výstavbou, uistite sa, že váš výber stavebnej firmy predstavuje pre vás to najlepšie. Preto si stavebné podmienky a ceny najprv overte u viacerých firiem. Až po dôkladnom porovnávaní a zvažovaní si vyberte tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Tá najdrahšia totiž vôbec nemusí znamenať, že je naozaj najlepšia. Stavebnú firmu preto vyberajte rozumným porovnaním nielen ceny, ale predovšetkým referencií, kvality používaných materiálov a odbornosti jej pracovníkov.

Pohľadajte si na internete referencie a predchádzajúce skúsenosti s jednotlivými firmami od ich bývalých zákazníkov. Určite nám dáte za pravdu, že firma, ktorá má zabezpečiť hladký priebeh stavby vášho budúceho domova, by mala byť dôveryhodná a maximálne spoľahlivá. Zároveň by mala byť schopná poskytnúť vám dostatok informácií o súčasných a budúcich krokoch výstavby. Veľmi dôležitý je aj zástupca spoločnosti, ktorý je zodpovedný za riadenie ďalších subdodávateľov materiálov i služieb. Ak sa hneď na začiatku ubezpečíte, že ste si vybrali správne, predídete možným chybám a s tým spojenými zbytočnými nákladmi. 

Ušetriť môžete aj na stavebnom pozemku 

Čím skôr začnete šetriť, tým lepšie. Platí to aj pri výbere stavebného pozemku. Všímajte si cenu, lokalitu, ale nezabudnite tiež na vzdialenosť prípojok na inžinierske siete. Možno vám to totiž ani nenapadlo, ale s každým pribúdajúcim metrom totiž narastajú aj náklady na pripojenie. Ušetríte aj vtedy, ak si kúpite rovinatý pozemok, nakoľko táto skutočnosť ovplyvňuje finančné náklady nevyhnutné na založenie stavby. Počítajte s tým, že ak sa rozhodnete pre svahovitý pozemok, náklady budú nepochybne vyššie.

Pozornosť venujte aj orientácii pozemku. Optimálna orientácia na svetové strany dokáže ušetriť vďaka využitiu slnečných lúčov výrazné množstvo nákladov na vykurovanie. Najvhodnejšie by bolo, ak by boli okná obytných miestností domu obrátené smerom na juhovýchod až juhozápad.

Tip: Ako si vybrať vhodný pozemok na stavbu domu? Tipy + odporúčania

Pamätajte na vhodnú dispozíciu domu

Dispozičné riešenie domu je tiež jednou z možností, ako na stavbe domu môžete rozumne ušetriť. Len si uvedomte, ako stavbu zbytočne predraží priveľký počet miestností s veľkou podlahovou plochou, ktorú nakoniec ani nevyužijete. Dopredu si zvážte, koľko priestoru budete skutočne potrebovať. Ak chcete náklady ešte o niečo stlačiť dolu, znížite ich tiež prepojením miestností do multifunkčných celkov. Svoj podiel na minimalizácii nákladov má aj použitie čo najmenšieho počtu komunikačných prepojení. Nebojte sa predložiť svoje nápady a požiadavky spojené so šetrením aj projektantovi, ktorý vám takisto môže navrhnúť ďalšie úsporné technické a konštrukčné riešenia.

Tip: Aká je ideálna orientácia domu + naučte sa, ako zvoliť správnu polohu miestností v dome

V jednoduchosti je krása (aj úspornosť)

Jednoduchý a dôkladne premyslený dom znamená úsporu na stavebnom materiáli, ale aj úsporu na čase, keďže nebudú potrebné zbytočne zložité a prácne detaily. A to už ani nespomíname, že neobvyklé a komplikované detaily sú magnet na chyby a nekvalitne vykonanú prácu, čo sa zase odrazí na nákladoch na opravy.

Ďalšou výhodou je fakt, že dom jednoduchého tvaru je zárukou nižších tepelných strát. V rámci pravidiel energeticky úspornej výstavby to totiž funguje tak, že čím je povrch domu menší a nezahŕňa žiadne výstupky, ornamentálne okrasy, výklenky či vežičky, tým menej energie je potrebnej na prevádzku a vykúrenie vnútorných priestorov. Kvalitný projekt domu však určite stojí za to, pretože s ním v konečnom dôsledku určite ušetríte.

Kde sa pri stavbe domu neopláca šetriť

Tak, ako sú veci, pri ktorých na stavbe domu môžete ušetriť, tak sú aj tie, kde vám šetriť určite neodporúčame. Sú to napríklad veci ako výber stavebnej firmy, kvalitné materiály, základy, izolácie, nosný systém stavby a strechy. Nešetrite ani na investíciách do riešení, ktoré vám v širšom časovom horizonte prinesú menšiu spotrebu energií. Takisto by ste mali investovať do nezávislého stavebného dozoru. Ten totiž bude zodpovedný za hladký a bezproblémový priebeh stavby a výslednú kvalitu všetkých prác.

Tip: 7 tipov ako si vybrať kvalitnú stavebnú firmu

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov