Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

7 tipov ako si vybrať kvalitnú stavebnú firmu

7 tipov ako si vybrať kvalitnú stavebnú firmu

21.07.2021

Obrázok

Ak ste sa rozhodli stavbu domu zveriť do rúk niektorej zo stavebných firiem, potom určite chcete, aby bola ich práca odvedená poctivo.

Rozhodne sa teda s výberom neponáhľajte. Hoci nájsť spoľahlivých a kvalifikovaných ľudí nemusí byť vždy jednoduché, my vám poradíme, ako rozpoznáte kvalitnú stavebnú firmu.

1. Jasne si určite svoje predstavy a ciele

Aby bolo už od začiatku zrejmé, čo od stavebnej firmy požadujete, ešte pred jej výberom konkretizujte, o čo presne vám ide a na čom si zvlášť potrpíte. Nejasné informácie sú často zdrojom nedorozumení a nesprávne pochopené predstavy môžu vyústiť do realizácií odlišných od toho, čo ste pôvodne chceli. Aby ste tomu zabránili, pomôžte si rôznymi náčrtkami, modelmi a podobne. Už pri podpisovaní zmluvy musí byť jasné, že stavebná firma, ako aj stavebný dozor presne vedia, čo je ich úlohou.

TIP: Ako si vybrať vhodný pozemok na stavbu domu? Tipy + odporúčania


2. Preštudujte si recenzie na stránkach a sociálnych médiách

Všímajte si, čo o danej stavebnej firme napísali jej zákazníci. Odporúčali ju, chválili  profesionálny prístup zamestnancov, dobre vykonanú prácu a úroveň komunikácie? Alebo sa, naopak, sťažovali na nedostatočný záujem, kvalitu použitého materiálu či prešvihnuté termíny? Tieto údaje sú pre vás smerodajné a o danej firme veľa vypovedajú. Nebojte sa tiež osloviť ľudí, ktorí s firmou spolupracovali a opýtať sa na ich názor. Dôležité je aj to, aby mala daná stavebná firma skúsenosti aj s projektmi, ktoré plánujete realizovať práve vy.

Vezmite však úvahy aj to, že sa nedá vždy vyhovieť každému. Ak teda natrafíte na negatívne recenzie, overte si, čoho sa týkajú a ako sa s danou situáciou stavebná firma vysporiadala. Stále platí staré známe, že „Kto robí, robí aj chyby“, dôležité však je, ako ich napraví a či ho táto skúsenosť niekam posunie.

3. Pri výbere sa neunáhlite, doprajte si dostatok času

Stáva sa, že nájdete stavebnú firmu, ktorá spĺňa vaše požiadavky, avšak momentálne má príliš veľa zákaziek. Ak váhate, či máte v takomto prípade čakať, z našej strany vám to môžeme len odporúčať. Stavba domu nie je súťaž, kde vyhráva ten najrýchlejší a pokiaľ ste presvedčení o tom, že ste si vybrali dobre, vyčkajte. Stavebná firma, ktorá je obsadená, je zrejme kvalitná a vyhľadávaná, kým často a dlhodobo voľná firma pravdepodobne nemá zákazky práve kvôli svojmu nízkemu kreditu a neslávnej povesti.

4. Zabudnite na najlacnejšie stavebné firmy

Je úplne pochopiteľné, že samotná stavba domu je mimoriadne finančne nákladná záležitosť. To je aj hlavný dôvod, prečo si mnohí volia lacnejšie alternatívy a uprednostňujú stavebné firmy, ktoré si za svoju prácu pýtajú menej. Treba si však uvedomiť, že kvalitne a precízne odvedená práca, za ktorou stoja naozajstní odborníci, vám častokrát pomôže ušetriť na neskorších opravách. Skutoční odborníci nikdy nepracujú zadarmo a ak chce firma ponúknuť nižšiu cenu, jednoducho musí niekde ušetriť.

Za zváženie stojí aj fakt, že lacnejšia cenová ponuka niektorých firiem môže zahŕňať skryté úskalia – napríklad v nej nepracujú skúsení odborníci s potrebnou kvalifikáciou, prípadne sa robota narýchlo „odflákne“, aby sa stihlo urobiť čo najviac zákaziek. Stáva sa tiež, že tieto spoločnosti pracujú s cenovo lacnejším, no nekvalitným materiálom, čo sa vám môže neskôr vypomstiť.

5. Stanovte si podrobné zmluvné podmienky

Pri výbere stavebnej firmy je jedným z najdôležitejších krokov zmluva, ktorá predstavuje oficiálnu dohodu o podmienkach spolupráce. Doprajte si teda dostatok času na to, aby ste si ju pozorne preštudovali. Nehanbite sa opýtať sa, ak vám v nej nie je niečo celkom jasné. 

Všímajte si tiež, či zmluva obsahuje všetky povinné náležitosti a či je v nej dostatočne definovaný predmet plnenia, dodacie lehoty, stavebný proces a plán a jeho podmienky, ako aj cena a špecifikácia platieb. Neoddeliteľnou súčasťou zmluvy musia byť aj zmluvné poplatky a pokuty pre prípad neplnenia zmluvných povinností či odstúpenia od zmluvy.

6. Sľub, že sa firma o všetko postará, berte s rezervou

Ďalšou skutočnosťou, na ktorú sa neoplatí spoliehať, je prisľúbenie, že sa stavebná firma „o všetko postará". Ide totiž o to, že nikdy nemáte istotu, že aj keď možno všetky práce firma vykoná sama, neznamená to, že za ich dokončením budú stáť naslovovzatí odborníci a všetko spravia tak, ako treba. 

Znova sa vraciame k tomu, že profesionáli potrebujú byť za svoju prácu riadne ohodnotení, avšak poskytnú vám záruku kvality. Ak však nájdete firmu, ktorá je len sprostredkovateľom a zabezpečí vám potrebných odborníkov, môže to byť veľkou výhodou.

7. Stavte na kvalifikovaný stavebný a technický dozor

Stavebný dozor je pri stavbe domu alfou a omegou. Je to práve on, kto dohliadne na samotnú konštrukciu stavby a prácu stavbárov. O kúrenie, vodu a elektrinu sa zase postará technický dozor. Ide najmä o to, aby ste kontrolu celej práce stavebnej firmy zverili nezávislej skúsenej osobe, ktorej môžete plne dôverovať. Práve  kvalitný a poctivý dozor totiž môže objaviť chyby, na ktoré by ste sami prišli až neskôr, v priebehu niekoľkých rokov. 

TIP: Oplatí sa stavať dom svojpomocne alebo si radšej vybrať dom na kľúč?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov