Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Otvorený priestor v dome ? Poznáme jeho výhody a nevýhody

Otvorený priestor v dome ? Poznáme jeho výhody a nevýhody

09.04.2024

Obrázok

Dispozičné riešenie rodinného domu je viac než len rozmiestnenie miestností a rozloženie oddeľujúcich stien. Výsledný štýl ovplyvňuje celkový pocit z priestoru, ako aj svetlo, náladu a zvuk, ktoré sa v ňom šíria.

Predtým, ako poviete posledné slovo, čo sa týka dispozičného návrhu interiéru, určite si urobte jasno v tom, čo ponúka otvorený pôdorys a aké výhody a nevýhody prináša. 

Otvorený priestor... čo to vlastne je?

Otvorený pôdorys vynecháva vnútorné deliace steny, pričom spája minimálne dve klasické miestnosti dokopy. Tieto miestnosti majú zvyčajne samostatné, ale zároveň navzájom súvisiace funkcie. Otvorený priestor tak podporuje pocit priestrannosti, vzdušnosti a umožňuje prítomnosť väčšieho počtu ľudí naraz.

Najčastejšie ide o prepojenie obývačky a jedálne, prípadne kuchyne do jednej veľkej miestnosti. Ušetrí sa tým priestor, pretože nie je potrebná chodba, dvere či deliace steny. Otvorený priestor je tiež mimoriadne vhodný pre rodiny s menšími deťmi. Samozrejme, otvorené priestory sa nedajú uplatniť pri akýchkoľvek miestnostiach.

Náš tip: Rekuperácia - moderné a úsporné vetranie v skratke

Najväčšie výhody otvoreného priestoru

Otvorené pôdorysy sú všestranné, mimoriadne obľúbené a pravdepodobne nikdy nevyjdú z módy. Čo všetko dokážu ponúknuť?

1. Dostatok prirodzeného svetla

Bez stien, ktoré by rozdeľovali priestor a bránili prístupu svetla z okien, pôsobí miestnosť svetlejšie a vzdušnejšie.

2. Možnosť uhostiť aj väčšie návštevy

Flexibilné usporiadanie otvoreného priestoru umožňuje hosťom zúčastniť sa osláv u vás doma aj v hojnejšom počte. 

Pri prepojení kuchyne a obývačky, resp. jedálne zároveň oceníte fakt, že môžete súbežne chystať kávu či pohostenie a pritom komunikovať s hosťami.

3. Jednoduchší pohyb v priestore

Otvorený priestor bez dverí, ktoré nemusíte neustále otvárať a zatvárať, a bez stien, ktoré by vás obmedzovali, je pohyb omnoho efektívnejší a ľahší.

4. Lepšia komunikácia s rodinou a dozor nad deťmi

Ak napríklad varíte obed alebo večeru v kuchyni, môžete bez námahy konverzovať so zvyškom rodiny v obývačke. V prípade kuchyne prepojenej s obývačkou ľahko ustrážite hrajúce sa deti a pritom navaríte jedlo.

5. Spoločné svetlo a dispozičná flexibilita

Otvorený priestor umožňuje využiť prirodzené svetlo zo všetkých okien. Bez deliacich stien je možné ľahko meniť rozmiestnenie nábytku a doplnkov podľa rôznych potrieb.

Prečo otvorený priestor ešte raz zvážte

1. Nákladnejšie vykurovanie a chladenie

Veľké miestnosti s vysokými stropmi sú často energeticky náročné, najmä ak sú vybavené veľkými oknami. Kým tradičné pôdorysy umožňujú vykurovať alebo chladiť vybrané miestnosti, pri otvorenom pôdoryse sa musí vykurovať alebo chladiť celý priestor.

2. Vyššie náklady na výstavbu

Otvorené priestory nemajú deliace steny, preto sú závislé od nosných oceľových alebo vrstvených nosníkov, ktoré sú nákladné na inštaláciu.

3. Vyššia miera hlučnosti

V otvorených priestoroch sa hluk šíri bez toho, aby bol pohlcovaný deliacimi stenami, čo môže pôsobiť obťažujúco.

4. Nedostatok súkromia

Otvorené pôdorysy nie sú vhodné pre tých, ktorí radi vyhľadávajú ticho a súkromie, napríklad na čítanie alebo štúdium. Aj pachy z kuchyne sa v otvorenom priestore šíria rýchlejšie.

5. Menej miesta na stenách pre obrazy a dekorácie

Otvorený pôdorys znamená, aj menej stien, takže vám ubudne z miesta na vystavenie obrazov a zarámovaných fotografií.

Je pre vás otvorený pôdorys vhodný?

Pri rozhodovaní o otvorenom priestore by ste sa mali riadiť plánovaným využitím miestnosti. Chcete utužiť rodinné väzby pri skupinových aktivitách alebo na tráviť viac času s hosťami? Alebo naopak uprednostňujete viac súkromných priestorov na prácu alebo "čas pre seba"? Odpovede na tieto otázky vám výrazne uľahčia rozhodovanie.

Tip: Biela verzus čierna farba v interiéri. Aké sú ich výhody a nevýhody?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov