Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Plochá alebo šikmá strecha? Rozhodnite sa správne

Plochá alebo šikmá strecha? Rozhodnite sa správne

14.03.2024

Obrázok

Tvar strechy ovplyvňuje nielen vzhľad, ale aj využiteľnosť stavby. To, či si zvolíte šikmú alebo plochú strechu, je len na vás. Avšak skôr, ako sa rozhodnete, mali by ste vedieť, aké sú ich najväčšie pre a proti.

Ploché strechy sú moderné a praktické

Plochá strecha je vlastne strecha bez vrcholu. Aby bolo strechu možné považovať za plochú, mala by mať maximálny sklon 10°. Hoci sa jej povrch na pohľad môže zdať plochý, býva navrhnutá s miernym sklonom, ktorý usmerňuje spadnuté zrážky smerom k odkvapovému systému. Ploché strechy sa najčastejšie vyskytujú na komerčných budovách a moderných rodinných domoch.

V súčasnosti sú rodinné domy s plochou strechou veľmi obľúbené. Ešte donedávna panoval názor, že pri nich hrozí problém so zatekaním. Avšak vďaka dnešným materiálom a moderným technológiám sa už podobných ťažkostí nemusíte obávať. Plochá strecha sa navyše hodí aj na realizáciu tzv. zelenej strechy. Zrážková voda pre rastliny sa totiž lepšie udrží na rovnej, než na šikmej streche.

Tip: Plochá strecha na rodinnom dome je nepochybne atraktívna. Aby vám však robila radosť, musí byť precízne zvládnutá po každej stránke.

Výhody plochej strechy:

Pre mnohých je voľbou číslo 1 práve plochá strecha. Majitelia rodinných domov, ktorí sa rozhodnú pre ploché strechy, na nich oceňujú najmä tieto výhody:

  • Moderný vzhľad - čisté, rovné, minimalistické línie sú v súčasnosti veľmi žiadané.
  • Nižšie počiatočné náklady - plochá strecha je na inštaláciu lacnejšia ako šikmá strecha. Vyžaduje si totiž menej materiálov a je aj konštrukčne jednoduchšia.
  • Rýchlejšia inštalácia – ploché strechy sa dajú nainštalovať v rýchlejšom časovom horizonte, čo ich robí atraktívnymi pre mnohých, ktorí plánujú stavbu rodinného domu.

  • Maximálne využitý obytný priestor - celé horné poschodie budovy s plochou strechou má rovnakú veľkosť a tvar ako spodné poschodia.
  • Možnosť inštalácie solárnych panelov - ploché strechy sú ideálne na inštaláciu solárnych panelov vďaka priamemu a ľahkému prístupu priameho slnečného svetla.
  • Strecha ako terasa - priestor, ktorý vznikne na streche, možno zároveň využiť napríklad ako terasu.

Nevýhody plochej strechy:

Hoci je plochá strecha cenovo dostupnejšia a ponúka lepšie využitie obytného priestoru, nie je vždy najpraktickejšou možnosťou. Tu je niekoľko dôvodov, prečo:

  • Kratšia životnosť - plochá strecha vydrží v priemere kratšie ako šikmá, čo znamená, že v priebehu desaťročí miniete na jej údržbu o niečo viac. 
  • Obmedzený výber strešnej krytiny – plechy, betón alebo asfaltové pásy.
  • Vyžaduje viac údržby – to platí najmä pre domy v oblastiach, kde sa vyskytuje veľa snehu a/alebo dažďa. Z tohto dôvodu sa odporúča, aby ste si plochú strechu nechali skontrolovať aspoň raz ročne. Našťastie sa ploché strechy dajú pomerne ľahko kontrolovať, keďže sa po nich dá ľahko chodiť (na rozdiel od šikmých striech).
  • Vyššia pravdepodobnosť hromadenia dažďa alebo snehu - i keď je väčšina plochých striech navrhnutá s miernym sklonom, dážď a sneh sa môžu hromadiť na rôznych miestach, čo môže spôsobiť zatekanie.

Šikmá strecha sa považuje za osvedčenú voľbu

Šikmé strechy sa vo všeobecnosti považujú za zaužívanú klasiku s tradičným, domáckym vzhľadom a ich výhody sú zároveň preverené stáročiami. Medzi šikmé strechy radíme strechy so sklonom 30 až 50°

Podľa typu ich môžeme rozdeliť na strechy sedlové, pultové a valbové. Výberom takejto strechy pre svoj dom pravdepodobne ľahko zapadnete do okolitej architektúry. 

Výhody šikmej strechy:

  • Široký výber strešných krytín  zvoliť si môžete plech, klasické betónové škridle, šindel či rákos. 
  • Dlhšia životnosť - vďaka svojej odolnosti má šikmá strecha oveľa dlhšiu životnosť ako plochá a môže vydržať desiatky rokov. Ak sa niektorá časť strešnej krytiny poškodí, dá sa jednoducho vymeniť.
  • Je takmer bezúdržbová – je totiž navrhnutá tak, aby z nej zrážky, ako je sneh a dážď, priamo skĺzli, pričom súčasné strešné krytiny sú odolné aj voči UV žiareniu a následnému popraskaniu. 
  • Nezachytávajú sa na nej náletové rastliny – ak sa niečo predsa len zachytí, tak len v minimálnom množstve, ktoré stačí raz za čas odstrániť.
  • Podkrovie ponúka ďalší priestor - môžete ho využiť na odkladanie vecí alebo na štýlové bývanie.

Nevýhody šikmej strechy:

Samozrejme, šikmé strechy majú aj svoje nevýhody. Medzi najvýznamnejšie z nich patria:

  • Vyššie počiatočné náklady na inštaláciu - v porovnaní s plochou strechou sú počiatočné náklady na inštaláciu šikmej strechy častokrát vyššie. Montáž šikmej strechy vás môže stáť viac, pretože trvá dlhšie a vyžaduje si viac materiálu.
  • Menej moderný vzhľad  v prípade moderného domu alebo vily sa šikmá strecha nemusí hodiť k danému architektonickému štýlu.
  • Únik tepla - čím je strecha väčšia, tým je aj väčšia plocha pre únik tepla, preto je nevyhnutná kvalitná a hrubá tepelnoizolačná vrstva na zamedzenie vzniku tepelných mostov. 
  • Nevhodné strešné okná - cez okno uniká najviac tepla, preto rozhodne siahnite po oknách s trojsklom alebo s tepelnoizolačnou fóliou.

Náš tip: Malý sprievodca výberom strešných okien

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov