Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Drevené, hliníkové alebo plastové okná? Vyberte si správne

Drevené, hliníkové alebo plastové okná? Vyberte si správne

08.07.2021

Obrázok

Aby vám okná dlho a dobre slúžili, je potrebné zvoliť si ten najlepší materiál. Prečítajte si, čo ponúkajú drevené, plastové a hliníkové rámy.

Premyslite si, čo od okien očakávate

Všetci dobre vieme, že každý typ okenného rámu ponúka iné úžitkové a dizajnové vlastnosti. Tie sa potom, samozrejme, zohľadňujú aj pri ich výsledných cenách. Preto je potrebné nájsť rozumný kompromis medzi tým, čo od okien, resp. okenných rámov požadujete a daným investičným zámerom. 

Tým najdôležitejším faktorom však zostáva hlavne kvalita daného produktu. Zaujímať by vás mali hlavne tepelné a zvukové izolačné vlastnosti materiálu, ktoré majú výrazný vplyv na celkovú kvalitu a užívateľské pohodlie.

Tip: Vylepšite si osvetlenie v domácnosti vďaka jednoduchým tipom


Plastové okná

Pre svoj ideálny pomer kvality a ceny sú plastové okná u nás zrejme najbežnejšie. Vysoký dopyt sa odráža aj v rôznorodej ponuke a nízkych cenách. Dôraz preto treba klásť nielen na výhodnú cenu, ale aj na kvalitu jednotlivých produktov. Pri výbere všímajte najmä nasledovné ukazovatele, ako je priepustnosť tepla, možnosti tesnenia, počet skiel a stavebná hĺbka.

Napriek pomerne nízkej cene je plast veľmi kvalitný materiál. Špičkové plastové profily spĺňajú najnáročnejšie technické požiadavky. Okrem toho plastové okná ponúkajú veľký výber profilov s rôznou stavebnou hĺbkou, rozličným počtom komôr, sklom, dizajnom a príslušenstvom. To z nich robí ideálnu voľbu pre väčšinu stavieb.

Prečo sa oplatia plastové okná:

  • ľahšie ako drevené okná
  • sú tiež pevnejšie a odolnejšie voči klimatickým javom
  • dobre odolávajú vlhkosti 
  • nenáročné na údržbu
  • majú vysokú životnosť (okolo 30-50 rokov)

Hliníkové okná

Hliníkové rámy sú ako stvorené pre veľkoplošné okná. Okná sú charakterizované úzkym profilom rámu, ktorý pôsobí mimoriadne esteticky a podporuje efekt vyššej svetelnosti bez dizajnovo rušivých vplyvov. 

Umožňujú začlenenie do veľkých presklených plôch domu, ako i celých fasád. Ich cena je však vyššia ako u plastových okien a hliník má tiež horší index priepustnosti tepla.

Prečo staviť na hliníkové okná:

  • oproti plastovým sú hliníkové rámy tvarovo stabilnejšie 
  • odolnejšie voči deformáciám
  • ponúkajú dokonale pevný tvar a presnú manipuláciu
  • pôsobivý dizajn, ideálny pre stavby v modernom štýle
  • neobmedzená škála odtieňov, ktoré dokonale ladia s farbou fasády 
  • minimálne nároky na údržbu
  • majú vysokú životnosť (80 – 100 rokov)

Drevené okná

Drevené okná v súčasnosti ponúkajú vynikajúce technické parametre, moderný dizajn, vysokú životnosť a maximálnu bezpečnosť. O celkovom komforte pritom rozhodujú hrúbka okenného profilu, typy a počty skiel, tesnenie a tiež spôsob montáže. Oproti plastovým oknám si však drevené okná vyžadujú oveľa náročnejšiu údržbu. Starostlivosť a povrchovú úpravu je takisto nutné pravidelne opakovať, čím sa predĺži ich životnosť.

Drevené okná sú vyrobené z lepených eurohranolov, vďaka čomu majú výborné tepelno-izolačné vlastnosti a taktiež perfektnú tvarovú stabilitu. Môžu sa dokonca vyrábať aj vo veľkých rozmeroch či v atypickom vyhotovení. Sú optimálnym riešením aj v prípadoch, keď potrebujete riešiť veľké rozmery okien či presklené plochy, ako priechody na terasu či balkón.

Výhody drevených okien:

  • drevo má výborné zvukovo a tepelno-izolačné vlastnosti
  • vytvárajú pocit spojenia s prírodou
  • životnosť kvalitného dreveného rámu je veľmi vysoká (môže dosahovať až 100 rokov)
  • sú vhodné pre pasívne a energeticky úsporné domy

Tip: Tipov na šetrenie energií nie je nikdy dosť. A to ani napriek klesajúcim cenám energií.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov