Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Chcete ušetriť na energiách? Môžete požiadať o dotáciu na zateplenie a obnoviteľné zdroje energie

Chcete ušetriť na energiách? Môžete požiadať o dotáciu na zateplenie a obnoviteľné zdroje energie

09.12.2021

Obrázok

V rámci podpory využívania obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach majú aj naši zákazníci spred roku 2006 možnosť požiadať o poskytnutie príspevku.

Ten je možné využiť napríklad na fotovoltiku, pri zateplení alebo výmene kotla za tepelné čerpadlo.

Obnoviteľný zdroj energie je na dosiahnutie triedy A0 nevyhnutný

Pod pojmom podpory inštalácie malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie rozumieme poskytnutie finančného príspevku. Uvedený príspevok je možné využiť na inštaláciu malých zariadení na výrobu elektriny alebo tepla z obnoviteľných zdrojov pre rodinné domy a tzv. bytové domy. Tieto zariadenia predstavujú fotovoltické panely na výrobu elektriny, slnečné kolektory, kotly na biomasu a tepelné čerpadlá na výrobu tepla.

Je známe, že všetky rodinné domy, ktoré získajú stavebné povolenie od tohto roku, už musia byť v energetickej triede A0. Energetická trieda zároveň zohľadňuje nielen množstvo dodanej energie, ale aj to, či pochádza z obnoviteľných zdrojov alebo nie. Ide o základný údaj z projektového hodnotenia, ktoré sa kontroluje pri stavebnom povolení. Pokiaľ túto úroveň projekt nedosiahol, nedostane stavebné povolenie. 

Aké výhody prináša dotácia na obnoviteľné zdroje

Počet rodinných domov na Slovensku sa odhaduje na približne jeden milión nehnuteľností. Zo štatistík vyplýva, že ročne sa z nich obnoví približne 1400. Aby však dosiahli energetickú efektívnosť, takmer u polovice zo všetkých postavených domov by bola potrebná komplexná rekonštrukcia.

Problémy s únikom energií spôsobujú najmä nezateplené fasády a strechy, ako aj staré, netesniace okná. Z hľadiska ochrany životného prostredia je nežiaduce aj doposiaľ prevládajúce kúrenie uhlím a drevom na vidieku, zodpovedné za produkciu škodlivých uhlíkových emisií. Pre majiteľov takáto obnova rodinného domu znamená predovšetkým zníženie finančných nákladov na energie, no odrazí sa aj na menšom environmentálnom zaťažení.

Tip: Drevené, hliníkové alebo plastové okná? Vyberte si správne

Zelené technológie sú s dotačným programom dostupnejšie

Niet pochýb o tom, že technológie využívajúce obnoviteľné zdroje energie, ako sú solárne či fotovoltaické panely, tepelné čerpadlá, kotly na pelety alebo splyňovanie dreva ponúkajú množstvo výhod. Tým, že dokážu ušetriť peniaze, ako aj životné prostredie, ich dokonca môžeme považovať za energetické zdroje blízkej budúcnosti. 

V súčasnosti však ich dostupnosť, najmä pre domácnosti, obmedzuje pomerne vysoká investičná náročnosť. Práve v tomto bode je veľkým prínosom dotačný program podpory využitia obnoviteľných zdrojov energií.

Vyberte si vhodné zariadenie

Ak plánujete prechod na obnoviteľné zdroje energie, mali by ste si vedieť vybrať správne zariadenie:

  • Fotovoltické panely  ide oalternatívny a zároveň záložný zdroj elektrickej energie určený na prevádzku spotrebičov a ohrev teplej vody. Odporúčame ich využiť, ak prevádzkujete spotrebiče a zariadenia najmä cez deň alebo hľadáte spôsob, ako zvýšiť prevádzkovú bezpečnosť domácnosti pri výpadku napájania zo siete. Inštaláciu panelov si radšej rozmyslite, ak plocha na ich osadenie nie je dostatočne veľká, prípadne je zatienená stromami alebo inými stavbami. 
  • Solárne tepelné kolektory - sú ideálne na zníženie nákladov na ohrev teplej vody. Ak však nemáte k dispozícii vyhovujúci priestor na umiestnenie takejto technológie (napríklad miesto pre 300-litrovú nádobu a ďalšie súčasti systému vo vnútri domu), prípadne je plocha, na ktorú chcete kolektory umiestniť tienená stromami alebo budovami, využitie tepelných kolektorov nebude vhodné. 
  • Tepelné čerpadlo -  je charakterizované mimoriadne ekonomickou automatickou prevádzkou, nevyžaduje obsluhu a disponuje vysokou úrovňou riadenia. Je ideálne na nízkoteplotné podlahové, stenové vykurovanie alebo elektrické vykurovanie s cieľom zníženia nákladov. Pokiaľ však dom nie je zateplený a nemáte na ňom vymenené okná, prípadne existuje obava, že vonkajšia jednotka môže svojím hlukom rušiť vás alebo okolie. 
  • Kotol na biomasu - predstavuje moderný ekologický a ekonomicky výhodný zdroj tepla, ideálny ako náhrada za kotol na fosílne palivá. Neodporúčame ho v prípade, že vás limituje nedostatok priestoru na umiestnenie zariadenia a skladovanie paliva, prípadne je problémom dodávka a dopĺňanie paliva a odstraňovanie nezhorených zostatkov. Rovnako nie je potrebný ani v prípade, že máte v dome podlahové alebo stenové vykurovanie. 


Tip: Zelená hypotéka – podpora energeticky šetrného bývania

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov