Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Fotovoltika ponúka zaujímavé inovácie pre rodinný dom

Fotovoltika ponúka zaujímavé inovácie pre rodinný dom

01.02.2024

Obrázok

Využívanie obnoviteľných zdrojov energie predstavuje skvelý spôsob, ako môžete byť sebestační a zároveň ekologicky uvedomelí. Objavte výhody, ako šetriť naraz prírodu i vlastnú peňaženku.

Výhodná fotovoltika sa naozaj oplatí

Energetická nezávislosť je pre mnohých ľudí lákadlom, ktoré stojí za to, aby ho vyskúšali. V prípade fotovoltiky si dokonca môžete počiatočné náklady na inštaláciu fotovoltického systému znížiť s pomocou národného projektu Zelená domácnostiam. Ten vám umožní získať dotáciu až do maximálnej výšky podpory 4025 €. Dotácia s takýmto zvýšením je možná v prípade súčasnej inštalácie bezemisného zariadenia alebo u domácností, ktoré vyradia existujúci zdroj vykurovania na pevné palivo. 

Samozrejme, aby ste z fotovoltiky dokázali vyťažiť maximum, je potrebné pri každom projekte zohľadniť individuálne potreby domácnosti a zveriť realizáciu spoľahlivým odborníkom. V súčasnosti majú projekty fotovoltického zariadenia priemernú návratnosť v rozmedzí približne 5-7 rokov. Určite však netreba zabúdať na zmeny vo vývoji cien energií a tiež vziať do úvahy vašu konkrétnu spotrebu elektrickej energie.

Tip: Objavte moderné energetické systémy a energetickú nezávislosť

Ako funguje fotovoltika

Slnečné lúče dopadajú na fotovoltický panel, kde sa prostredníctvom fotoelektrického javu premieňa svetelná energia na jednosmerný prúd. Po tom, ako sa jednosmerný prúd premení na striedavý, máte k dispozícii elektrickú energiu využiteľnú pre domácnosť na bežnú spotrebu.

Fotovoltika s batériovým úložiskom – áno či nie?

Nech už sa rozhodnete tak, či onak, obe možnosti majú svoje výhody i nevýhody. Faktom však ostáva, že niektoré dotačné programy ponúkajú financie aj na batérie k vlastným obnoviteľným zdrojom energie. Vďaka tomu tak môžete výrazne skrátiť návratnosť vstupných investícií.

V zime deficit, na jar a v lete, keď je slnečných lúčov nadostač zase nadbytok. To, či potrebujete batériu, vám najlepšie napovie analýza vašich potrieb a predpokladanej výroby a spotreby elektrickej energie zo solárnych panelov. Do úvahy sa pritom berie ekonomika investície do projektu, úspory na energii a celková návratnosť projektu. 

TipČo je to energetický certifikát a prečo ho pri stavbe domu potrebujete

On-grid fotovoltika – plusy a mínusy

Najbežnejšie fotovoltické zariadenie je sieťové riešenie on-grid s priamym napojením na verejnú distribučnú sieť. V prípade, že fotovoltické panely nedodávajú dostatok elektrickej energie, zvyšok si domácnosť berie z elektrickej siete. Ak je, naopak, elektrickej energie priveľa, nadbytok putuje do siete. Tento systém je zložený len z dvoch komponentov – fotovoltických panelov a meniča. Jeho výhodou oproti fotovoltike s batériami je nižšia cena

Nevýhodou zostáva, že on-grid fotovoltika nefunguje pri výpadku elektriny, nakoľko sa menič vypína z bezpečnostných dôvodov. Novinkou je menič, ktorý je schopný fungovať v on-grid aj v hybridnom režime. Ak sa neskoršie zákazníci s takýmto meničom rozhodnú pre inštaláciu batérie, nemusia už investovať do nového hybridného meniča. To sa hodí napríklad v prípade, ak si ešte nie ste istí, či v sa budúcnosti rozhodnete pre batérie, resp. momentálne na to nemáte dostatok financií, ale neskoršie ich určite máte v pláne nainštalovať. 

Hybridná fotovoltika

Tento typ fotovoltiky obsahuje aj batérie, ktoré spolupracujú s hybridným meničom. Ak slnko svieti a dochádza ku vzniku nespotrebovanej, prebytočnej energie, tá sa ukladá do batérií, ktoré sa ňou nabíjajú. Ak sú batérie nabité, energia z nich sa využíva v čase, keď slnko nesvieti, napríklad v noci na svietenie. 

Ak sú batérie vybité a slnko stále nesvieti, využíva sa energia z elektrickej siete a batérie sa opäť začnú nabíjať až vtedy, keď sa vytvorí nadbytok, čiže nespotrebovaná energia. Plusom tohto systému je čiastočná energetická sebestačnosť, kedy v prípade výpadku rozvodnej siete môže domácnosť čerpať energiu z batérií.

Novinkou je tzv. technológia V2H, čiže Vehicle To Home, teda možnosť využívať na uskladnenie prebytočnej elektrickej energie batérie elektromobilov, z ktorých sa následne môže napájať domácnosť. 

Zdroj: Energovison

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov